Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja pojasnjuje

Mit: Tek je škodljiv za sklepe

V Sloveniji je delež telesno aktivnega prebivalstva precej visok. Po ugotovitvah zadnje raziskave Eurobarometer na to temo, objavljene marca 2022, enajst odstotkov Slovencev redno telovadi, 41 odstotkov pa dokaj redno. Slovenija se s tem uvršča med najbolj telesno dejavne države v EU. Med priljubljenejšimi oblikami rekreativne vadbe je tek. Ta ima predvsem med mnogimi netekači sloves športa, ki je škodljiv za kolena in ostale sklepe. Raziskave in strokovnjaki temu ne pritrjujejo, a pri tem kot ključen dejavnik izpostavljajo pravo mero glede na telesno sposobnost.

Tek velja za eno od naravnih oblik gibanja in je priljubljen način športnega udejstvovanja za mnoge rekreativne športnike v Sloveniji. Kot izpostavlja kineziolog in tekaški trener Uroš Kožar, je tek hoji soroden način gibanja, ki pa se od nje pomembno razlikuje v tem, da so obremenitve večje. Vzrok je dejstvo, da imamo med tekom obe nogi vzdignjeni od tal - torej je telo v fazi leta, sledi pa pristanek, ki je vezan na povečane sile na telo in posledično sklepe.

Raziskava: Dolgoletni tekači živijo dlje in dlje ohranijo gibalne sposobnosti

Čeprav je dejstvo, da so sile na telo med tekom večje kot med hojo, pa to ne pomeni, da je tek v svojem bistvu škodljiv za sklepe. Dolgoletna raziskava kalifornijske univerze Stanford, ki je sledila 538 tekačem več kot 20 let, je ugotovila, da imajo redni tekači v svoji starosti manj težav z zdravjem, predvsem pa, da je delež invalidnosti med njimi manjši kot med netekači. Prvi znaki invalidnosti so v populaciji tekačev nastali v povprečju 16 let kasneje kot med netekači, razlike v gibalnih sposobnostih med enimi in drugimi pa so se s starostjo samo še povečevale.

Podobno so tudi druge študije ovrgle neposredno povezavo med artritičnimi spremembami v sklepih in tekom. Devetnajst let trajajoča raziskava 675 maratoncev je leta 2018 ugotovila, da je med temi precej manjši delež artritičnih obolenj (8,8 odstotka) kot med splošnim prebivalstvom (17,9 odstotka). Ovrgla je povezavo med zgodovino teka in nastankom artritičnih sprememb sklepov. Podobno tudi raziskava, ki je bila leta 2022 objavljena v Britanski reviji športne medicine, ki je ovrgla mit, da tek povzroča kolenski osteoartritis.

Težava je predvsem preobremenitev

Je pa ta študija tako kot nekatere druge ugotovila, da imajo poklicni tekači precej več težav s sklepi kot rekreativci in s tem nakazala, da je mit o težavah s koleni tekačev najverjetneje povezan s količino in intenzivnostjo teka. Podobno ocenjuje tudi Kožar, ki pravi, da tek sčasoma okrepi mišično-skeletno strukturo, mit o tem, da je tek škodljiv za sklepe, pa izhaja iz dejstva, da se mnogi tekači srečujejo s poškodbami, ki pa so predvsem posledica preobremenitev.

"Razlika med poškodbo in preobremenitvenimi sindromi je, da diagnostične preiskave pri tekaču, ki ga boli npr. koleno, stopalo, tetiva ob odsotnosti nekega hudega vnetja, navadno ne pokažejo nekih poškodb struktur, ampak gre pri tem enostavno za to, da določene strukture enostavno niso prenesle več obremenitev," je dejal.

Tako kot pri mnogih stvareh v življenju tudi pri teku pomembna zdrava mera

"Tako kot z vsako stvarjo v življenju je tudi z vsako telesno aktivnostjo tako, da je zdrava, če se je pač lotimo na zdrav način, se pravi v nekih primernih količinah. Enako je pri teku. Ko se ga lotimo, se je treba najprej zavedati morebitnih zdravstvenih omejitev, izkušenj, telesnih značilnosti in sposobnosti ter obremenitve prilagoditi vsemu temu," je poudaril Kožar. Pri tem je izpostavil, da kardiovaskularni sistem s tekaško vajo ponavadi napreduje hitreje kot mišično-skeletni, kar pomeni, da imajo tekači hitro občutek, da bi lahko tekli več. "Tudi zato začetnikom rad svetujem, da je bolje imeti občutek, da premalo tečeš, ker na ta način počasi stopnjuješ obremenitve in adaptiraš telo. Za podaljševanje tekov, za povečanje frekvence, konec koncev za tudi za hiter tek bo še dovolj časa."

Kožar zato ljudem, ki želijo začeti s tekom, svetuje predvsem, da v začetku v svoje tekaške vadbe tek kombinirajo s hojo: "Ljudje ne smejo zanemarjati pomembnost hoje in jo morajo vključevati v svoje tekaške treninge." Dodatno nadebudnim tekačem svetuje vaje za krepitev mišic, ki so pomembne pri teku, s tem pa gre tudi za zmanjšanje enoznačnosti vadbe v primerjavi s "čistim" tekom. Ob vsem tem še dodaja, da tek ni nujno šport za vsakogar. "Srečal sem tudi ljudi, ki so želeli vzljubiti tek, pa ga enostavno niso mogli. In s tem ni nič narobe, bodo našli pa kakšno drugo telesno aktivnost, ki jim bo všeč," je dejal in izpostavil pozitivne zdravstvene učinke redne telesne aktivnosti.
3. 10. 2023