Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja preverja

Ali drži, da določena hrana in vitamini zmanjšajo možnost okužbe z novim koronavirusom?

Ne drži

Trditev

Epidemijo covida-19 so mnogi izkoristili za marketinško potezo pri prodajanju določenih živil in prehranskih dopolnil, češ da ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom in zmanjšujejo možnost, da zbolimo za covidom-19.


Ugotovitev

Doslej ni nobena študija potrdila, da bi kakšna hrana ali mikrohranilo neposredno ščitilo pred okužbo z novim koronavirusom ali pred tem, da po okužbi tudi dejansko zbolimo za covidom-19.

Pojasnilo

Strokovnjaki in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarjajo, da nobena študija ni dokazala, da bi kakšna hrana ali mikrohranilo neposredno ščitilo pred okužbo z novim koronavirusom ali pred tem, da po okužbi tudi dejansko zbolimo za novo koronavirusno boleznijo oz. covidom-19.

Je pa res, da je zdrava prehrana zelo pomembna pri podpori imunskega sistema, ki se bori proti okužbi, prav tako nam pomaga pri boljšem in hitrejšem okrevanju. Kot poudarja WHO, je najbolje prejeti ključna mikrohranila, ki pomagajo krepiti imunski sistem, prek uravnotežene in raznovrstne prehrane, ki vključuje sadje, zelenjavo in živalske proizvode.

Vendar pa zadostne količine določenih mikrohranil, kot je vitamin D, zlasti pozimi težko dobimo s hrano. Zato se zlasti ranljivim skupinam prebivalstva svetuje jemanje dodatka vitamina D.

Direktor inštituta za mikrobiologijo in okužbe na univerzi v Birminghamu Robin May trdi, da ni nobenega dokaza, da bi visoki odmerki vitamina D ščitili proti covidu-19, zato tega tudi ni v medicinskih smernicah.

Je pa slovenska endokrinologinja in predsednica Združenja endokrinologov Slovenije pri Slovenskem zdravniškem društvu Marija Pfeifer opozorila , da raziskave kažejo, da imajo tisti, ki imajo dovolj vitamina D, manj virusnih okužb in blažji potek bolezni, če zbolijo.

Če covid-19 napreduje v pljuča, povzroči t. i. citokinsko nevihto. Če ima posameznik dovolj vitamina D, lahko ugodno umirja ta vnetni pojav v pljučih, je dejala Pfeiferjeva. Ob tem je opozorila, da to ni "edini dejavnik preprečevanja covida-19, ampak le majhen člen, ki lahko pomaga".

Podobno velja za vitamin C, ki ima ključno vlogo v človeškem telesu in podpira normalno imunsko funkcijo. Zato bi morali vitamin C nujno vključiti v prehrano, če želimo ohraniti zdrav imunski sistem, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki v članku, objavljenem na portalu Science direct, kjer objavljajo znanstvene in medicinske članke.

A raziskovalci še niso našli dokaza, da lahko dodatki vitamina C povzročijo imunost pred okužbo z novim koronavirusom. Pravzaprav pri večini ljudi jemanje dodatnega vitamina C niti ne preprečuje prehlada, čeprav lahko skrajša trajanje prehlada in ga posameznik hitreje preboli, navajajo na spletnem znanstvenem portalu Live Science.

In vitro raziskave in klinične raziskave zdravila s škrlatnim ameriškim slamnikom pa so pokazale, da lahko učinkovito zaščitijo pred okužbami z različnimi respiratornimi virusi, vključno s koronavirusi. "Ker to protivirusno delovanje ni specifično in obsega širok spekter virusov, zelo verjetno deluje tudi na novi koronavirus," je zapisal farmacevt Samo Kreft s katedre za farmacevtsko biologijo na fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Virus sars-cov-2 namreč spada med koronaviruse, med katere uvrščamo tudi 30 odstotkov povzročiteljev prehladov. V in vitro poskusih so izvlečki škrlatnega ameriškega slamnika v fiziološko dosegljivih koncentracijah inaktivirali različne viruse z lipidno ovojnico (ima jo tudi novi koronavirus), ki povzročajo respiratorne okužbe. Poleg preprečevanja okužbe ameriški slamnik s protivnetnim delovanjem manjša še posledice okužbe (vnetje), kar je prav tako lahko koristno za milejši potek covida-19, navaja Kreft.

Dve randomizirani, slepi, kontrolirani klinični raziskavi prav tako podpirata preventivne učinke proti virusom z lipidno ovojnico. Če se koronavirusne okužbe še vedno pojavljajo, so ponavadi blažje in se hitreje pozdravijo, je še navedel Kreft.

Viri: WHO, STA, Faramcevtski vestnik, Zdravstveni inšpektorat, Live Science, CNN, Science direct


20. 9. 2020