Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/Ja prijatelji

Časoris (Lovci na lažne novice)

Časoris je mednarodno nagrajen brezplačen spletni časopis za otroke, s katerim mlajšo populacijo spodbujajo, da postanejo informirani, aktivni, sočutni in odgovorni državljani sveta.

S projektom Lovci na lažne novice in druge zgodbe iz sveta dezinformacij otroke in mladostnike seznanjajo z družbeno vlogo medijev, jih učijo razlikovati med lažmi in resnico, verodostojnimi in lažnimi portali ter mnenji in dejstvi.

S serijo videov, ki jih objavljajo na družbenih omrežjih, in delavnicami medijske pismenosti, ki jih izvajajo na osnovnih in srednjih šolah, mlade spodbujajo pri iskanju in prepoznavanju verodostojnih virov informacij ter ustvarjanju medijskih vsebin.

Projekt Lovci na lažne novice smo podrobneje predstavili v prispevku Ali poznate Časoris in Lovce na lažne novice?

Oštro (Razkrinkavanje)

Oštro je neprofitni spletni medij, ki se v okviru projekta Razkrinkavanje ukvarja s sistematičnim preverjanjem dejstev in informacij v medijskem prostoru.

Kot prvi slovenski medij je Oštro podpisal tudi kodeks mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, ki deluje v okviru ameriške neprofitne medijske organizacije Poynter Institute. S tem se je pridružil več kot 80 mednarodnim ekipam za preverjanje dejstev v medijskih objavah in izjavah.

Oštro ni zgolj medij, ki se ukvarja s preverjanjem dejstev, ampak je v osnovi center, ki se ukvarja s preiskovalnim in podatkovnim novinarstvom.

Projekt Razkrinkavanje smo podrobneje predstavili v prispevku Ali poznate Oštro in njihov projekt Razkrinkavanje?

POP TV (Dejstva)

Posebna novinarska ekipa pod okriljem medijske hiše Pro Plus pripravlja projekt Dejstva, katerega začetki segajo v čas parlamentarnih volitev leta 2018.

Sprva so tako preverjali dejstva, ki so jih v svojih izjavah navajali kandidati na soočenjih, v nadaljevanju pa so jih nadgradili ter ob samem preverjanju dejstev pripravljali zgodbe, ki so preverjena dejstva postavljale v kontekst, jim dodale ozadje, ljudem pa posredovale dodatne informacije.

Projekt Dejstva smo podrobneje predstavili v prispevku Ali poznate projekt Dejstva na PopTV?

Pod črto (Lažne realnosti)

Spletni medij Pod črto je bil ob ustanovitvi leta 2014 prvi neprofitni preiskovalni medij v Sloveniji.

Novinarji Pod črto se ukvarjajo predvsem s pripravo in objavo poglobljenih zgodb z različnih področij, njihov namen pa je, da ne samo razkrijejo posamezne nepravilnosti, ampak da dogajanje o tem spremljajo skozi čas.

Projekt Lažne realnosti smo podrobneje predstavili v prispevku Ali poznate spletni medij Pod črto in podkast serijo Lažne realnosti?