Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja preverja

Ali drži, da se na Televiziji Slovenija v zadnjih dneh s položajev razrešuje urednike ter odpušča urednike in novinarje?

Trditev

V zadnjih dneh je na TV Slovenija prišlo do številnih uredniških sprememb, s položajev pa se razrešuje in odpušča urednike, voditelje in novinarje.


Drži?
27. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da so prosilci za mednarodno zaščito upravičeni do brezplačnega prevoza?

Trditev

Prosilci za azil so upravičeni do brezplačnega javnega prevoza.
Drži?
26. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da bodo v EU kmalu začela veljati nova pravila na področju prometne varnosti?

Trditev

V Evropski uniji bi lahko prihodnje leto začela veljati nova pravila glede izdajanja vozniških dovoljenj.
Drži?
26. 9. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da število nastanjenih migrantov v logaškem azilnem domu trikrat presega z lokalno skupnostjo dogovorjeno število?

Trditev

S prezasedenostjo azilnega doma se soočajo tudi v Logatcu, kjer je nastanjenih 350 migrantov, kar je trikrat več od števila, ki je bilo dogovorjeno z lokalno skupnostjo.
Drži?
25. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da je Slovenija edina članica EU, ki je na področju enakosti spolov glede na indeks Evropskega inštituta za enakost spolov pred dvema letoma nazadovala?

Trditev

Skrbeti nas mora tudi v Sloveniji. Pred dvema letoma smo bili s strani Evropskega inštituta za enakost spolov izpostavljeni kot edina država članica EU, ki je na področju enakosti spolov nazadovala.

Drži?
21. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da je bilo v Sloveniji avgusta toliko nezakonitih prehodov kot celo lansko leto?

Trditev

Mogoče je razbrati, da naj bi bilo v avgustu nezakonitih prehodov meje več kot 10.000, kar pomeni, da je samo mesec avgust zabeležil toliko nezakonitih prehodov kot celo lansko leto.
Drži?
21. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo za obisk Benetk treba plačevati vstopnino?

Trditev

S prihodnjim letom bodo morali turisti za obisk Benetk plačevati vstopnino.
Drži?
21. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da je izpuščanje prečiščene hladilne vode nuklearnih elektrarn, ki vsebujejo manjše količine tritija, običajna praksa?

Trditev

Veliko drugih držav (poleg Japonske, op. STA), vključno z ZDA, iz svojih jedrskih elektrarn redno izpušča prečiščeno odpadno vodo, ki vsebuje nizke količine tritija.

Drži?
12. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da so se železniške vozovnice z 11. avgustom pocenile?

Trditev

Po navedbah Slovenskih železnic (SŽ) so od 11. avgusta ugodnejše cene vozovnic tudi za vožnje z vlaki. Kot pojasnjujejo, so "nekatere vozovnice še cenejše (...). Občutno bodo cene nižje predvsem za tiste, ki se vozijo le z vlaki na razdaljah nad 20 kilometrov in kupujejo mesečne, polletne ali letne vozovnice".
Drži?
11. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da tistim, ki se bodo ob uvedbi obveznega solidarnostnega prispevka odločili oddelati prostovoljni solidarni delovni soboti, tega ne bo treba plačati?

Trditev

Solidarnostni prispevek bodo tako plačali samo tisti, ki se ne bodo odločili za delovno soboto.

Drži?
10. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da so lahko podatki o prejemnikih državnih pomoči po poplavah javno objavljeni?

Trditev

Premier Robert Golob je v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija napovedal, da bo "vsak evro, ki bo šel iz sklada za obnovo oz. od države za intervencije, za sanacijo, za obnovo in za razvoj, javno razkrit", pri čemer je naštel tako pomoči fizičnim osebam, gospodarstvu kot občinam.
Drži?
8. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da je vlada odpovedala mednarodno pomoč pri sanaciji škode po avgustovski ujmi?

Trditev

Vlada je preklicala mednarodno pomoč pri sanaciji škode po avgustovski ujmi, tuje enote odhajajo iz Slovenije.
Drži?
8. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da nas EU drago stane?

Trditev

Iz vrst evroskeptičnih in nacionalističnih oz. suverenističnih krogov je kot argument proti nadaljnji integraciji držav Evropske unije ali celo za razgradnjo obstoječih struktur EU pogosto slišati trditve, da unija države članice oziroma njihove davkoplačevalce drago stane in da gre predvsem za napihnjen birokratski aparat, ki je odtujen od potreb Evropejcev.

Drži?
7. 9. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da je za protipoplavno zaščito spodnjega Posavja bistvenega pomena izgradnja HE Mokrice?

Trditev

Zaradi protipoplavne zaščite v sklopu izgradnje HE na spodnji Savi avgustovske visoke vode v občinah Sevnica in Krško niso pustile večjih posledic. Drugače je bilo med ujmo v občini Brežice, kjer z zamikanjem gradnje HE Mokrice poplavno najbolj ogrožena območja še vedno ostajajo delno ali popolnoma nezaščitena.

Drži?
6. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da lahko župnije namensko nabirko s 13. avgusta, ki je potekala po vseh slovenskih župnijah, porabijo za prizadete v poplavah na svojem območju?

Trditev

Po poplavah v začetku avgusta so se z različnimi solidarnostnimi akcijami odzvali tudi v Katoliški cerkvi, med njimi je bila tudi namenska nabirka po slovenskih župnijah pri nedeljskih mašah 13. avgusta. Ob tem so se po župnijah pojavljale navedbe in ocene, da bi lahko župnije, še posebej na prizadetih območjih, sredstva namenile prizadetim na svojem območju.

Drži?
6. 9. 2023

Ne/ja preverja

Ali drži, da je Sloveniji za odpravo posledic ujm na voljo približno 6 milijard evrov evropskih sredstev?

Trditev

Po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, se pojavljajo navedbe, da lahko Slovenija za pomoč pri sanaciji računa na približno 6 milijard evrov evropskih sredstev.

Drži?
18. 8. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da imajo najdaljše poletne počitnice v Evropi šolarji v Sloveniji?

Trditev

Šolarji v Sloveniji imajo več kot dva meseca dolge poletne počitnice, zato se vrstijo ocene, da imajo najdaljše poletne počitnice v Evropi.
Drži?
19. 7. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da bi cenejša nočna tarifa cestninjenja zmanjšala zastoje na slovenskih cestah?

Trditev

Če bi med turistično sezono v nočnem času za polovico pocenili cestnino za tovorni promet ter tedenske vinjete za osebna vozila, bi bila gneča na slovenskih avtocestah manjša.
Drži?
13. 7. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da zdajšnji predlog uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev ogroža obstoj slovenskega kmetijstva oziroma prehransko varnost Slovenije?

Trditev

Če bi obveljal sedanji predlog uredbe Evropske komisije o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS), bi bilo prizadeto in praktično onemogočeno kmetovanje na 40 odstotkih kmetijskih zemljišč v državi.

Drži?
30. 5. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da EU naslednjo zimo grozi pomanjkanje plina?

Trditev

Prihodnjo zimo EU grozi pomanjkanje plina, če ne bo sprejela dodatnih ukrepov za zagotovitev oskrbe.
Drži?
16. 2. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da v Sloveniji tako kot drugje po Evropi primanjkuje nekaterih zdravil?

Trditev

V Sloveniji in na območju EU v zadnjem obdobju primanjkuje nekaterih zdravil.
Drži?
24. 1. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da je uvedba evra na Hrvaškem botrovala podražitvam?

Trditev


Na družbenih omrežjih se po uvedbi evra na Hrvaškem vrstijo objave o številnih podražitvah. Ob pretvorbi cen iz kun v evre so se povišale tako cene izdelkov kot tudi raznih storitev, med drugim v frizerskih salonih, parkirnine, opozarjajo potrošniki.

Drži?
4. 1. 2023 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da je svetovna preskrba s hrano ogrožena zaradi globalnega pomanjkanja gnojil?

Trditev

Po ruski invaziji na Ukrajino in posledičnem zvišanju cen plina, od katerega je proizvodnja gnojil močno odvisna, so se gnojila podražila, hkrati je omejen dostop do njih. Težave so podobne po vsem svetu, zaradi česar se bodo po napovedih še naprej višale cene hrane, zaradi omejene rabe gnojil pa manjšal obseg pridelka. Vse to ogroža svetovno prehransko varnost.

Drži?
27. 12. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da bi Slovenija v okviru uredbe o začasnem odstopanju od nekaterih pravil skupne kmetijske politike lahko zagotovila večjo proizvodnjo žit za prehrano ljudi?

Trditev

Po uredbi EU, ki je že bila sprejeta, bo Slovenija z začasnim odstopanjem od nekaterih pravil skupne kmetijske politike EU v letu 2023 lahko povečala proizvodnjo žit za prehrano ljudi.

Drži?
29. 8. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da predlog novele zakona o nalezljivih boleznih vsebuje določilo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19?

Trditev

Koalicija vladnih strank z novelo zakona o nalezljivih boleznih uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19.

Drži?
23. 6. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da prehransko varnost v svetu ogrožajo sankcije proti Rusiji?

Trditev

Rusija, ki z blokado ukrajinskih pristanišč preprečuje izvoz žita iz Ukrajine, zatrjuje, da so za grozečo prehransko krizo v svetu krive sankcije Zahoda.

Drži?
17. 6. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da zmagovalci volitev takoj po volilnem slavju sprejemajo izvršne ukrepe?

Trditev

Po državnozborskih volitvah, ki so bile 24. aprila, se je v delu javnosti pojavilo prepričanje, da zmagovalci vsakokratnih volitev takoj po volilnem slavju že prevzamejo vodenje nove vlade in sprejemajo izvršne ukrepe. Tako so zmagovalcu volitev in najverjetnejšemu mandatarju, prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu denimo pripisovali odgovornost za dvig cen bencina.

Drži?
12. 5. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da so trije premierji v Kijev potovali kot predstavniki Evropskega sveta?

Trditev

Ob obisku premierjev Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu, kjer so se srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom, so tako v Ljubljani kot Varšavi poudarili, da voditelji na pogovore odhajajo kot predstavniki Evropskega sveta.

Drži?
29. 3. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da Bruselj s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava krši svoje pristojnosti?

Trditev

Poljska in Madžarska sta na Sodišču EU izpodbijali uredbo EU o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Varšava in Budimpešta med drugim trdita, da za uredbo ni ustrezne pravne podlage ter da gre za prekoračitev pristojnosti unije in kršitev načela pravne varnosti.
Drži?
28. 2. 2022 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo Slovenija v programskem obdobju 2021-2027 za kmetijstvo in razvoj podeželja dobila manj sredstev iz evropskega proračuna kot v predhodnem programskem obdobju?

Trditev

Sredstva za skupno kmetijsko politiko v evropskem proračunu so se za programsko obdobje 2021-2027 zmanjšala v primerjavi s predhodnim programskim obdobjem. Zato se vrstijo opozorila, da torej Slovenija lahko pričakuje manj evropskih sredstev za kmetijstvo.
Drži?
28. 12. 2021 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da šole niso glavni vir širjenja okužb z novim koronavirusom?

Trditev

Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, je v peticiji proti samotestiranju otrok v šolah, ki naj bi se začelo izvajati za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol, opozorila Civilna iniciativa Otrok ne damo.
Drži?
10. 5. 2021 EU Ne/Ja

Ne/ja preverja

Ali drži, da so odprte plastične zaščitne maske in obrazni vizirji učinkovita zaščita pred novim koronavirusom?

Trditev

Ob zapovedanem nošenju mask v pandemiji covida-19 so vse bolj priljubljeni obrazni vizirji in odprte plastične prozorne maske, ki se jih kot osebno varovalno opremo uporablja namesto medicinskih ali doma narejenih mask iz blaga. Po prepričanju uporabnikov so tako plastične maske kot vizirji učinkovita zaščita pred širjenjem in okužbo z novim koronavirusom.
Drži?
28. 10. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo demografski sklad zakrpal dodatno luknjo v pokojninski blagajni zaradi staranja prebivalstva?

Trditev

Ob vse bolj pereči problematiki staranja prebivalstva v Sloveniji in predlogih za ustanovitev demografskega sklada se v javnosti utrjujejo pričakovanja, da bo sklad državni proračun popolnoma razbremenil transferja v pokojninsko blagajno in zagotovil sredstva za dostojne pokojnine.Drži?
9. 10. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da je bil rezultat koroškega plebiscita pred sto leti predvsem posledica propagande?

Trditev

Tudi sto let po koroškem plebiscitu prevladuje prepričanje, da je rezultat v škodo takratne Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, zaradi katerega je del slovenskega naroda ostal v Avstriji, predvsem posledica avstrijske propagande.
Drži?
28. 9. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da določena hrana in vitamini zmanjšajo možnost okužbe z novim koronavirusom?

Trditev

Epidemijo covida-19 so mnogi izkoristili za marketinško potezo pri prodajanju določenih živil in prehranskih dopolnil, češ da ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom in zmanjšujejo možnost, da zbolimo za covidom-19.


Drži?
20. 9. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da so tisti, ki so preboleli covid-19, imuni na novo okužbo?

Trditev

Po izbruhu epidemije novega koronavirusa so se vrstila ugibanja, da naj bi bili tisti, ki so že bili okuženi in so okrevali po covidu-19, imuni na ponovno okužbo.

Drži?
27. 8. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da so slovenske vode čiste?

Trditev

V Sloveniji, ki je razmeroma bogata z vodnimi viri, velja prepričanje, da so vode čiste.
Drži?
22. 7. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo Narodni dom v Trstu slovenski manjšini dejansko vrnjen že ob obeležitvi stote obletnice požiga?

Trditev

Pred obeležitvijo stote obletnice požiga Narodnega doma v Trstu, ko bosta Ljubljana in Rim podpisala dokument o predaji Narodnega doma v Trstu ponovno v roke Slovencem v Italiji, prevladuje prepričanje, da bo s tem Narodni dom takoj vrnjen slovenski manjšini.
Drži?
10. 7. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da temperatura slovenskega morja v zadnjih letih narašča?

Trditev

Zaradi klimatskih sprememb in vse višjih temperaturah zraka v javnosti prevladuje prepričanje, da je tudi slovensko morje vse bolj toplo.
Drži?
2. 7. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da cepivo proti tuberkulozi ščiti tudi proti koronavirusu?

Trditev

Mediji po vsem svetu so v začetku aprila na podlagi raziskave ameriške univerze Johns Hopkins, ki je vlekla vzporednice med obveznim cepljenjem proti tuberkulozi in smrtnimi žrtvami zaradi covida-19, ugotavljali, da bi lahko bilo cepivo proti tuberkulozi učinkovito tudi proti novemu koronavirusu.


Drži?
22. 6. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo širitev ljubljanskega avtocestnega obroča povečala pretočnost prometa?

Trditev

Tretji vozni pas na ljubljanskem avtocestnem obroču med razcepom Kozarje in Vrhniko ter med Šentjakobom in Domžalami bo povečal pretočnost prometa na območju Ljubljane.
Drži?
12. 6. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da se je hrana med koronavirusno krizo podražila?

Trditev

Mnogi potrošniki opozarjajo, da se je hrana v času epidemije novega koronavirusa podražila.

Drži?
2. 6. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da so električni avtomobili okolju prijaznejši?

Trditev

Električni avtomobili so okolju prijaznejši kot avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem, saj ne proizvajajo izpustov škodljivih plinov.
Drži?
27. 5. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da čebelji pridelki krepijo imunski sistem?

Trditev

V javnosti prevladuje prepričanje, da čebelji pridelki krepijo imunski sistem. Mnogi zato, zlasti v zimskem času in sezoni viroz, dnevno uživajo med in ostale čebelje pridelke, kot so matični mleček, propolis in cvetni prah.


Drži?
20. 5. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da komarji prenašajo novi koronavirus?

Trditev

Ob pandemiji novega koronavirusa se na družbenih omrežjih vrstijo opozorila, da virus sars-cov-2 prenašajo komarji. Še posebej pred poletno sezono se vrstijo ugibanja, da se lahko ta virus širi s piki komarjev, kar bi lahko še poslabšalo krizo.
Drži?
13. 5. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da bo toplo vreme pregnalo koronavirus?

Trditev

Ob neizprosnem širjenju novega koronavirusa se pojavljajo napovedi, da bi lahko ob višjih temperaturah spomladi in poleti vendarle izgubil zagon.


Drži?
1. 4. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da protivnetna zdravila poslabšujejo potek koronavirusne bolezni?

Trditev

Ob nezadržnem širjenju novega koronavirusa so se na družbenih omrežjih razširile informacije, da naj bi bilo za veliko število smrtnih žrtev v Italiji krivo jemanje protivnetnih zdravil, ki vsebujejo ibuprofen.
Drži?
18. 3. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da bi se z ukinitvijo volilnih okrajev in uvedbo preferenčnega glasu povečal vpliv volivcev na izbiro kandidatov?

Trditev

Predlagane spremembe volilne zakonodaje, s katerimi bi ukinili volilne okraje in uvedli neobvezni prednostni glas, bodo povečale vpliv volivcev na izbiro kandidatov.

Drži?
4. 2. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da tehnologija 5G škoduje zdravju?

Trditev

Mobilna omrežja pete generacije (5G) na več načinov škodujejo zdravju. Med drugim ustvarjajo oksidativni stres in poškodbe prostih radikalov, ki imajo osrednjo vlogo pri tako rekoč vseh kroničnih boleznih. Motijo hormonske sisteme in zmanjšujejo plodnost, z napadanjem celic povzročajo tudi raka.

Drži?
23. 1. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da se bodo takoj po odhodu Združenega kraljestva iz EU za državljane in podjetja zaostrili pogoji potovanja, bivanja in poslovanja?

Trditev

Takoj po britanskem izstopu iz Evropske unije se bo za državljane EU in podjetja vse spremenilo glede potovanj in bivanja v Združenem kraljestvu ter poslovanja s podjetji na Otoku.

Drži?
17. 1. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži, da so zaradi podnebnih sprememb zime v Sloveniji vse bolj zelene in tople?

Trditev

Zime v Sloveniji so zaradi podnebnih sprememb vse bolj zelene in tople.
Drži?
10. 1. 2020

Ne/ja preverja

Ali drži izjava Janeza Lenarčiča, da Lizbonska pogodba za komisarje predpisuje samo tri pogoje: splošno usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost?

Trditev

"Temeljni akt Evropske unije - Lizbonska pogodba - predpisuje tri pogoje za komisarje. Tri - nič več, nič manj. Ti pogoji so splošna usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost. Verjamem, da moje dosedanje delo in rezultati dovolj prepričljivo izkazujejo izpolnjevanje teh treh pogojev."

Drži?
6. 8. 2019

Ne/ja preverja

Ali lahko predsednik(ca) Evropske komisije zavrne kandidata za komisarja?

Trditev

"Zagotovila bom polno spolno uravnoteženost v sestavi Evropske komisije. Če članice ne bodo predlagale dovolj žensk, ne bom oklevala pri zahtevi za nova imena."
Drži?
18. 7. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži trditev ministrice Alenke Bratušek, da lahko država glede na težave Adrie Airways ponudi spodbude za določene pomembne letalske linije?

Trditev

"Država finančno ne more pomagati družbi, saj je ta pred manj kot desetimi leti že dobila državno pomoč. V primeru, da Adria ne bi mogla več povezovati Ljubljane z ostalimi evropskimi prestolnicami, ministrstvi za infrastrukturo in finance že iščeta možnosti, da bi lahko z razpisom za določene linije, ki so najpomembnejše za državo, ponudili državno spodbudo."

Drži?
28. 6. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži trditev poslanca Branka Grimsa (SDS), da so vse države članice EU leta 2016 uvrstile Turčijo na seznam varnih izvornih držav?

Trditev

"Vse države članice EU so leta 2016 uvrstile s sprejetjem dogovora Turčijo na seznam varnih držav. Slovenija je edina na tem območju, ki je od tega odstopila s sklepom vlade, ki je Turčijo umaknila s seznama varnih držav."
Drži?
21. 6. 2019

Ne/ja preverja

Kako točne so bile trditve kandidatov za evropske poslance na zadnjem soočenju na TV Slovenija?

Trditev


Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
24. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov za evropske poslance na Radiu Slovenija o podnebnih spremembah, Junckerjevi komisiji in motivih za odhod v tujino?

Trditev


Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
24. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži trditev Tanje Fajon (SD), da je leta 2001 potrebovala schengenski vizum?

Trditev

"Našla sem potni list, kjer imam vizum. Ko sem šla leta 2001 v schengen v Belgijo delat kot dopisnica za RTV Slovenija. Takrat smo potrebovali vizo za schengen. (...) Se mi zdi, da schengen še vedno in to prosto prehajanje meja, ko ni treba čakati v kolonah, najbolj simbolizira EU."
Drži?
23. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve, da bi moral komisar iz Slovenije v Bruslju v prvi vrsti zastopati interese svoje države?

Trditev

STA soočenje 6. maja 2019:

SNS: "Komisar pa bi se moral z vsemi močmi truditi za dobrobit Slovenije v prvi vrsti, tako kot so do sedaj delali vsi komisarji razen slovenskih."

Gibanje Zedinjena Slovenija: "Slovenski komisar bi moral v prvi vrsti zastopati interese slovenskega ljudstva, delovati pa etično in profesionalno."Drži?
21. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali so evropski poslanci res pripravljeni razkriti svoje prejemke in ali poslanec na mandat davkoplačevalce res stane milijon evrov?

Trditev


Drži?
Oštro
Vir: Oštro
22. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov za evropske poslance na soočenju na POP TV?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
21. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo navedbe Violete Tomić (Levica) v predvolilnem soočenju na POP TV, da je bil Thomas Wieser predsednik evroskupine?

Trditev

Violeta Tomić v soočenju vodilnih kandidatov na POP TV 20. 5.: "Thomas Wieser je bil predsednik evroskupine in tako najpomembnejši človek v EU. Ljudje, ki odločajo o našem življenju, niso bili nikoli izvoljeni, nihče jih ne pozna in nimamo prav nobenega vpliva na to, kaj počnejo z nami."

Drži?
21. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali zdržijo primerjave cen slovenskih vinjet z avstrijskimi, kot jih navaja SDS?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
22. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidata za evropskega poslanca na skupni listi SDS in SLS Franca Bogoviča in kandidata na listi NSi Žige Turka na soočenju na PopTV?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
20. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo izjave Janje Sluga (SMC) in Tereze Novak (DeSUS) na soočenju na PopTV?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
20. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da je Slovenija "po zaslugi Patricije Šulin v kratkem času prejela 18,4 milijona evrov iz sklada za primere naravnih nesreč"?

Trditev

SDS Twitter,  18. 4. 2019: "V začetku leta 2014 je Slovenijo prizadel žled. Po zaslugi @PatricijaSulin je Slovenija v kratkem času prejela 18,4 milijonov evrov iz sklada za primere naravnih nesreč."
Drži?
16. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov za evropske poslance na soočenju na TV Slovenija?

Trditev


Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
17. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov zunajparlamentarnih strank na soočenju na Radiu Slovenija glede tujcev, migracij in okolja?

Trditev


Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
17. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da EPP podpira popolno zaprtje zunanje evropske meje?

Trditev

Evropski poslanec in nosilec skupne liste SDS in SLS Milan Zver (EPP/SDS)  v soočenju na TV Slovenija 9. maja 2019: "To je tudi stališče naše politične družine Evropske ljudske stranke. Zunanja meja se mora popolnoma zapreti..."


Drži?
13. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve Dominike Švarc Pipan (SD) o vlogi SD pri dvigu minimalne plače ter Luke Mesca (Levica) o Krimu in o socialdemokraciji?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
13. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve Klemna Grošlja (LMŠ) in Jerneja Pavliča (SAB) glede ograje na meji in minimalne "evropske" pokojnine?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
13. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da so prebežniki nevarni za zdravje Slovencev?

Trditev


Drži?
Oštro
Vir: Oštro
11. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov za evropske poslance na prvem soočenju na Radiu Slovenija glede gospodarskih vprašanj, socialnih tem in demografskih izzivov?

Trditev

Ali držijo trditve kandidatov za evropske poslance na prvem radijskem soočenju na Radiu Slovenija glede gospodarskih vprašanj in socialnih tem?
Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
10. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo obljube NSi, da bodo lahko starostniki vse življenje ostali v istem domu zaradi pametnih hiš?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
10. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali je Lojze Peterle (EPP/NSi) res tisti, ki je dal zamisel za znižanje in odpravo stroškov gostovanja v tujih mobilnih omrežjih?

Trditev

Lojze Peterle (EPP/NSi) na novinarski konferenci kandidatov NSi glede prihodnosti evropskega gospodarstva 29. 4. 2019: "Komisarki Redingovi sem pred leti v pogovoru dal pobudo, da spravimo stroške gostovanja na ničlo. Trajalo je tri mandate, do junija 2017, da smo jih odpravili."
Drži?
13. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali držijo trditve kandidatov na prvem soočenju pred evropskimi volitvami na TV Slovenija glede migracij, varnosti, arbitraže in obveznega cepljenja?

Trditev

Kako pravilne so bile trditve kandidatov na prvem soočenju pred evropskimi volitvami na TV Slovenija glede migracij, varnosti, arbitraže in obveznega cepljenja?
Drži?
RTV Slovenija
Vir: RTV Slovenija
10. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali je Evropska komisija res odgovorila samo na štiri evropske državljanske pobude?

Trditev

Igor Šoltes v pogovoru za Dnevnik, 28. 4. 2019: "Unija ima zelo močno demokratično institucijo državljanskega poziva. Na evropsko komisijo je prišlo več kot sedemdeset pobud, obravnavala pa jih je štiri ali pet. Ljudje so dobili občutek, da jih ne slišijo, tudi če zberejo na milijone podpisov."

Drži?
7. 5. 2019

Ne/ja preverja

Je imela Romana Tomc (SDS/EPP) med slovenskimi poslanci res največ nastopov v Evropskem parlamentu?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
1. 5. 2019

Ne/ja preverja

Ali so pravila glede diplomatsko-konzularnega sodelovanja med članicami EU v primeru izgube potnih listin res nova?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
30. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali je Slovenija res počrpala zgolj 20 odstotkov evropskega denarja?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
16. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali je letna vinjeta v Sloveniji glede na povprečno plačo in dolžino avtocest res dražja kot v Avstriji?

Trditev

Stranka SDS je v anketi, ki jo je v začetku aprila pošiljala gospodinjstvom, navedla: "Letna vinjeta pri nas ("zmagovalcih" 2. svetovne vojne) stane 110 €, pri sosedih pa zgolj 90 €. Povprečna plača in pokojnina sta v Sloveniji bistveno nižji, poleg tega imamo tudi manj km avtocest."

Drži?
30. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali evropske direktive pri implementaciji v nacionalno zakonodajo res zmanjšujejo že pridobljene pravice državljanov držav članic EU?

Trditev

Predsednik SNS in nosilec liste za evropske volitve Zmago Jelinčič v govoru na kongresu stranke 13. aprila: "...ampak Evropska unija pravi: v Sloveniji so pravice nosečnic oziroma mladih mamic prevelike, treba jim je vzeti nekaj teh pravic, skrajšati porodniško."


Drži?
25. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali Evropi res vladajo neizvoljene institucije, Evropski parlament pa ima res le posvetovalno vlogo?

Trditev

Poslanka Levice in vodilna kandidatka Evropske levice na evropskih volitvah Violeta Tomić v pogovoru za Delo, objavljenem 24. 4. 2019: "Evropi vladajo neizvoljene institucije. Evropski parlament je edini neposredno izvoljen, ima le posvetovalno vlogo."
Drži?
24. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da so v Ilirski Bistrici izredne razmere zaradi povečanega števila nezakonitih prestopov zunanje meje EU?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
19. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali predsednik Evropske komisije izbira komisarje?

Trditev

Nosilka liste za volitve v Evropski parlament in vodilna kandidatka Evropske levice Violeta Tomić je v pogovoru za Delo govorila tudi o demokratizaciji evropskih ustanov: "Komisarje bi morali predlagati nacionalni parlamenti, imenovati pa bi jih moral Evropski parlament. Če hočemo demokratizirati Evropsko komisijo, je nedopustno, da predsednik Evropske komisije izbira komisarje. Evropski parlament bi moral imeti možnost, da jih imenuje in tudi odpokliče."
Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
26. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali plače evropskih poslancev res niso tako visoke, če jih primerjamo z dohodki v razvitejših članicah EU?

Trditev


Drži?
24ur.com
Vir: 24ur.com
19. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da v Sloveniji za 60 litrov goriva plačamo 9 evrov več kot v sosednji Avstriji?

Trditev

Stranka SDS je v začetku aprila na domove pošiljala vprašalnik, v katerem je navedeno: "Danes za 60 l goriva v vašem avtomobilu plačate 9 € več kot v sosednji Avstriji ("poraženki" 2. svetovne vojne)."


Drži?
25. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali drži, da je Slovenija v obdobju 2014-2019 izkoristila zgolj 17,25% razpoložljivih EU sredstev?

Trditev

Stranka SDS je v začetku aprila na domove pošiljala vprašalnik, v katerem je navedeno, da je Slovenija v obdobju 2014-2019 izkoristila zgolj 17,25% razpoložljivih EU sredstev.

Drži?
25. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali je res, da lahko Slovenija vpliva na zakonodajni postopek v EU že v uvodni fazi, pred predlogom Evropske komisije?

Trditev

Nosilec liste SMC za evropske volitve Gregor Perič v pogovoru za Delo, objavljenem 15. 4.: "Kot majhna članica moramo biti kreativnejši in uporabljati pristope, kot jih uporabljajo nam podobno velike države. Aktivnejši moramo biti pri predlaganju zakonodajnih ukrepov in določanju prednostnih tematik že v uvodnih fazah."

Drži?
19. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali bo Slovenija v prihodnjih sedmih letih za zaščito zunanjih meja EU in upravljanje z migracijami dobila še dodatnih 70 milijonov evrov?

Trditev

Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) v odboru EP za državljanske svoboščina, pravosodje in notranje zadeve: "Slovenija bo v prihodnjih sedmih letih za zaščito zunanjih meja EU in upravljanje z migracijami dobila še dodatnih 70 milijonov evrov."

Drži?
25. 4. 2019

Ne/ja preverja

Ali je res, da koncept vodilnih kandidatov (t. i. spitzenkandidatov) ni del pravnega reda EU?

Trditev

Premier Marjan Šarec v pogovoru za spletni portal Politico, objavljenem 16. 4. 2019: "Koncept vodilnih kandidatov (spitzenkandidatov) ni kodificiran v pogodbah EU. Ni zakonit...ni demokratičen"
Drži?
25. 4. 2019