Ne/ja, razbijalka mitov

O projektu

O projektu

Projekt Ne/Ja je namenjen preverjanju dejstev in razbijanju mitov o družbeno relevantnih temah ter seznanjanju in osveščanju javnosti, zakaj so projekti preverjanja dejstev v dobi, ko so dezinformacije, lažne in zavajajoče vsebine del medijske realnosti, pomembni, in kako se jih lotevajo drugi.

Ne/Ja je projekt Slovenske tiskovne agencije, ki se v obdobju od 1. aprila 2021 do evropskih volitev spomladi 2024 v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji osredotoča na preverjanje dejstev, razkrivanje lažnih novic in dezinformacij v slovenskem medijskem prostoru. Pri tem so v ospredju zlasti pandemija covida-19 in okrevanje EU po njej, pojav dezinformacij in lažnih novic med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta 2021 ter v času pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament spomladi 2024.

Ne/Ja osvetljuje pomen, načine in pristope pri preverjanju dejstev ter razkrivanju lažnih vesti in dezinformacij. Zaznava lažne in zavajajoče novice v slovenskem medijskem prostoru, v objavljenih prispevkih podaja preverjena dejstva v zvezi z njimi, predstavlja ukrepe EU (in širše) v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam, razbija mite, ki se pojavljajo v javnem prostoru, obenem pa bralcem ponuja možnost, da dejstva tudi sami preverijo preko objavljenih povezav v prispevkih.

Stališča, izražena v posameznem zapisu, ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

Zgodovina

Spletni portal Ne/Ja je nastal aprila 2019 pred volitvami v Evropski parlament. V tem obdobju se je osredotočil na preverjanje dejstev v času volilne kampanje, razbijanje mitov in pojasnjevanje manj znanih dejstev v zvezi z EU. Potekal je v sodelovanju in s finančno podporo Evropske komisije.

STA je s projektom nadaljevala tudi po oblikovanju nove Evropske komisije ter ga konec leta 2019 nadgradila in razširila s predstavitvijo pomena in pristopov k preverjanju dejstev. Nadaljevanje projekta je bilo omogočeno s finančnimi sredstvi ministrstva za kulturo.

Posebna pozornost je bila v prvem letu pandemije covida-19 namenjena tudi predstavitvi mitov, dezinformacij in lažnih novic ter drugih relevantnih tematik, povezanih s pandemijo.

V posebnem zavihku Evropejci proti covidu-19 je Ne/Ja v sodelovanju in s sofinanciranjem Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji od 15. maja do 15. septembra 2020 razkrivala dezinformacije, ki krožijo v povezavi s pandemijo, obenem pa pojasnjevala in brskala tudi po ukrepih, ki so jih institucije EU sprejemale za spopadanje s posledicami pandemije ter obvladovanje njenih gospodarskih, finančnih in socialnih posledic.

Metodologija

Prispevke na spletni strani Ne/Ja objavljamo v treh rubrikah:

  • Ne/Ja preverja (preverjanje dejstev);
  • Ne/Ja pojasnjuje (razbijanje mitov);
  • Ne/Ja brska (informativni prispevki, namenjeni obveščanju in osveščanju javnosti o dejstvih in pomenu preverjanja lažnih novic in dezinformacij).

O izboru tem odloča uredništvo v skladu s profesionalnimi standardi in uredniško politiko STA.

Preverjanje dejstev poteka natančno, nepristransko, profesionalno in sistematično na transparenten način ter v skladu s temeljnimi novinarskimi načeli in profesionalnimi standardi. Enako velja za izbor primerov, ki jih Ne/Ja razkriva. Ugotovitve temeljijo na zanesljivih in preverljivih virih in dokumentih ter so podkrepljene s povezavami do izvirnega gradiva, tako da lahko bralci sami preverijo ugotovljena dejstva.

Pri preverjanju se Ne/Ja zanaša na zanesljive vire informacij. Viri so uradni podatki in objave institucij v Sloveniji, evropskih in mednarodnih institucij, slovenska zakonodaja, zakonodaja EU, mnenja strokovnjakov, statistični podatki uradnih institucij.

Če se Ne/Ja zmoti in naredi napako, jo popravi, pri čemer je popravek jasno razviden. V primeru hujše napake sestavek umakne ter namesto njega objavi ustrezno pojasnilo.

V primeru spremembe oz. dopolnitve sestavka z dodatnimi informacijami ali pojasnili so te prav tako jasno razvidne.

Ne/Ja poobjavlja tudi sorodne vsebine partnerskih medijskih hiš. Spletna stran je odprta za predloge bralcev/uporabnikov, katere trditve, ki se pojavljajo v družbenem prostoru in imajo širši družbeno relevanten pomen in težo, bi veljalo preveriti.

Impresum

STA

Tivolska 48
SI-1000
Ljubljana
Slovenija

+386 (1) 24 10 100
+386 (1) 43 42 970
neja sta si

© STA 2019-2021. Vse pravice pridržane. ISSN 1854-214X