Ne/ja, razbijalka mitov

O projektu

O projektu

Spletni portal NE/JA se osredotoča na preverjanje dejstev v času kampanje za volitve v Evropski parlament - preverja trditve, ki se širijo tekom kampanje, razbija mite in pojasnjuje manj znana dejstva v zvezi z EU. NE/JA poobjavlja tudi sorodne vsebine partnerskih medijskih hiš.

Metodologija

Novinarji STA verodostojnost informacij, objavljenih na spletni strani neja.sta.si, ugotavljamo v skladu s temeljnimi novinarskimi načeli ter skrbimo, da je celoten postopek preverjanja dejstev transparenten, celovit in čim bolj ažuren.

Projekt je razdeljen v tri sklope: prvi je namenjen preverjanju pravilnosti izjav in trditev, ki se v času pred volitvami v Evropski parlament in do oblikovanja evropskih institucij v novem mandatu pojavljajo v javnem prostoru ter imajo širši, družbeno-relevanten odmev in težo; drugi "razbija" mite, povezane z delovanjem evropskih institucij, v tretjem sklopu pa ponujamo nabor zanimivih dejstev o EU.

Del vsebin bodo sestavljali tudi projekti preverjanja dejstev drugih slovenskih medijev.

Dejstva preverjamo s pomočjo uradnih virov, podatkov mednarodnih organizacij, drugih relevantnih institucij in strokovnjakov ter medijskih virov. Viri so jasno navedeni.

Po pregledu ocenimo, ali so navedbe resnične ali ne oz. velja to zanje le delno ali v posebnih okoliščinah; navedemo tudi, če so trditve težko preverljive.

Preverjanje poteka v skladu z načeli nepristranskosti in poštene obravnave.

V primeru napake pri objavi to popravimo, pri čemer je popravek jasno razviden. V primeru hujše napake sestavek umaknemo ter namesto njega objavimo ustrezno pojasnilo.

V primeru spremembe oz. dopolnitve sestavka z dodatnimi informacijami ali pojasnili so te prav tako jasno razvidne.

Projekt je nastal v sodelovanju in s sredstvi Evropske komisije. Stališča, izražena v posameznem zapisu, ne odražajo nujno uradnih stališč Evropske komisije.

Impresum

STAEvropska komisija

Tivolska 48
SI-1000
Ljubljana
Slovenija

+386 (1) 24 10 100
+386 (1) 43 42 970
neja sta si

© STA 2019. Vse pravice pridržane. ISSN 1854-214X