Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja brska

Ali ste vedeli, kako na spletu prepoznati ponarejene fotografije?

Ob lažnih novicah so svetovni splet in družbena omrežja preplavile tudi fotografije, ustvarjene z orodji umetne inteligence. V večini primerov so uporabljene za potrebe marketinga, zabave in umetnosti, a so vedno pogosteje tudi zlorabljene za potrebe namernega zavajanja, širjenja dezinformacij in propagande.

Vsakdo, ki ima internetno povezavo in dostop do orodij z umetno inteligenco, lahko v nekaj sekundah ustvari fotorealistične slike, ki se nato širijo po družbenih omrežjih.

Slikovni programi, kot so Midjourney, DALL-E, Deep AI, Craiyon in Stable Diffusion, so le nekatera izmed nedavno razvitih orodij, ki s pomočjo umetne inteligence in dostopom do ogromnih podatkovnih baz uporabnikom omogočajo, da lahko v kratkem času ustvarijo fotorealistične slike, ki jih z lahkoto zamenjamo za resnično fotografijo. Vendar tudi našteta orodja, kljub njihovemu hitremu razvoju, delajo napake.

Kako lahko torej ločimo pristno fotografijo od računalniško ustvarjene? Neja je zbrala nekaj nasvetov, ki vam lahko pri tem pomagajo.

1. Preverite metapodatke

Digitalne fotografije pogosto vsebujejo metapodatke, v katerih so lahko vsebovane informacije o njihovem poreklu in pristnosti - znamka in model fotoaparata, nastavitve fotoaparata, datum in čas posnetka, lokacijo in podobno. Če se v metapodatkih pojavljajo nekonsistence ali sledi programov za urejanje fotografij, že lahko sumimo na neavtentičnost fotografije.

Metapodatke preverimo na enostaven način. Ko fotografijo naložimo na računalnik, nanjo kliknemo z desnim miškinim kazalcem ter v meniju izberemo "lastnosti", nato pa zavihek "podrobnosti", kjer se nahajajo metapodatki.

Mnoge spletne strani sicer metapodatke iz slikovne datoteke odstranijo, zato njihova odsotnost ni dober indikator lažnosti fotografije. V tem primeru se moramo zateči k drugim metodam prepoznavanja pristnosti fotografij.

2. Poiščite vir fotografije

Če niste prepričani, ali gledate pristno fotografijo ali le računalniško ustvarjeno fotografijo, poskusite najti njen vir. To najlažje storite s spletnimi storitvami za obratno iskanje fotografij. V orodja, kot so Google Image Reverse Search, TinEye ali Yandex, naložite fotografijo in poiščite stran, kjer se je fotografija prvič pojavila.

3. Pozanimajte se, ali je bila fotografija že preverjena

Med rezultati obratnega iskanja so morda že prisotne analize preverjanja dejstev, ki so jih izvedli ugledni mediji, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev. Morda je kdo delo preverjanja opravil že pred vami.

Med zadetki poiščite morebitne spletne strani uglednih medijev, ki se ukvarjajo s preverjanjem dejstev, kot je denimo blog za preverjanje dejstev francoske tiskovne agencije AFP.

4. Poiščite tipične napake umetne inteligence

Programi, ki ustvarjajo fotografije s pomočjo umetne inteligence, imajo trenutno največ težav z generiranjem človeških rok. Na fotografijah se večkrat pojavlja netipično število prstov ali pa so ti na nek način deformirani. Podobne napake se lahko pojavijo na zobovju, pri ušesih ali na očalih ter na objektih v ozadju, kot so denimo ulične svetilke, sence ali odsevi.

Prav tako lahko fotografije delujejo preveč brezhibne ali čiste, ljudje imajo nenaravno gladko kožo in bele zobe, mnogo fotografij ima tudi sijoč, bleščeč videz, ki ga je težko doseči celo pri studijski fotografiji.

Pri ocenjevanju, ali je fotografija pristna, je dobro razumeti tudi, kaj je tovrstnim slikovnim programom zapleteno ponarediti. Fotografijo dveh ljudi, ki stojita z ramo ob rami, je denimo enostavno ponarediti, ne pa tudi fotografije dveh objetih ljudi. Pri slednji se lahko zato pojavi več napak.

5. 10. 2023 EU Ne/Ja