Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja preverja

Ali drži, da je Luka Dončić objavil fotografijo s podporo Palestini?

Ne drži

Trditev

Na družbenem omrežju Facebook kroži fotografija košarkarja ekipe Dallas Mavericks Luke Dončića, na kateri v rokah drži list papirja s palestinsko zastavo in napisom Free Palestine.
Vir: objava na družbenem omrežju FB

Ugotovitev

Fotografija košarkarja ekipe Dallas Mavericks Luke Dončića, ki v rokah drži list papirja s palestinsko zastavo in napisom Free Palestine, je bila predmet manipulacije. Na originalni fotografiji namreč Dončić drži list z izpisano številko 73, kolikor točk je nasul ekipi Atlanta Hawks na tekmi v ligi NBA konec januarja letos.

Vir: spletni orodji za fotografsko forenziko Forensically in Fake Image Detector; originalna fotografija Luke Dončića z napisom 73, objavljena na omrežju X

Pojasnilo

Košarkarska ekipa Dallas Mavericks, za katero igra Luka Dončić, je že 27. januarja 2024 na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju X objavila fotografijo, na kateri Dončić drži list papirja z izpisano številko 73, potem ko je na tekmi proti ekipi Atlanta Hawks, ki se je končala z zmago Mavericksov s 148:143, dosegel osebni rekord s 73 točkami. S tem je dosegel nov rekord kluba in poskrbel za trenutno najboljši dosežek sezone v ligi NBA.

Njihovo objavo z omenjeno fotografijo je v članku na svoji spletni strani delila tudi severnoameriška košarkarska liga NBA.

Pri fotografiji, ki se je v zadnjem času začela širiti na spletnem družbenem omrežju Facebook, je medtem razvidno, da gre v osnovi za isto fotografijo, a z drugačno oziroma spremenjeno vsebino na listu papirja, ki ga drži Dončić. Na fotografiji, ki se širi na Facebooku, sta namesto številke zastava Palestine in napis "FREE PALESTINE".


Poleg tega podrobnejši pregled med drugim razkrije, da se na sredini lista papirja na fotografiji, ki se širi na Facebooku, pojavlja pregib papirja, ki ga na fotografiji, ki jo je objavila ekipa Mavericks, ni najti.

Na fotografiji, ki se širi na Facebooku, je v predelu zastave zaslediti tudi diagonalni vodni žig z napisom "Stock".

Na podlagi zgornjih ugotovitev je mogoče sklepati, da gre pri fotografiji, ki se širi prek Facebooka, za manipulacijo, torej primer, ko je nekdo naknadno spremenil vsebino izvirne fotografije in slednji s tem dal drugo sporočilnost.

3. 4. 2024