Ne/ja, razbijalka mitov

Ne/ja preverja

Ali drži, da vlada pošilja sporočila SMS, v katerih poziva k posodobitvi osebnih podatkov?

Ne drži

Trditev

Vaši osebni podatki pri vladi Republike Slovenije niso več veljavni in vas lahko oglobijo, če jih dlje časa ne posodabljate. Prosim posodobite svoje podatke čim prej.

primera lažnega sporočila SMS, ki so ga objavili na spletni strani vlade

Ugotovitev

Gre za lažna obvestila SMS s tujih telefonskih številk v imenu slovenske vlade, v katerih pošiljatelji pozivajo k posodobitvi osebnih podatkov. Vlada ali tretje osebe v njenem imenu takšnih sporočil ne pošiljajo.

Pojasnilo

Na vladi so zaznali pošiljanje lažnih obvestil s tujih telefonskih številk v imenu Vlade RS, v katerih pošiljatelji pozivajo k posodobitvi osebnih podatkov.

"Vaši osebni podatki pri vladi Republike Slovenije niso več veljavni in vas lahko oglobijo, če jih dlje časa ne posodabljate. Prosim posodobite svoje podatke čim prej," izhaja iz primera lažnega sporočila, ki ga je urad vlade za komuniciranje objavil na spletni strani vlade. K sporočilu je dodan še poziv, naj prejemnik sporočila obišče lažno spletno stran, z glavo Vlade RS, na kateri naj bi "oddelek za upravno notranje zadeve" od uporabnika zahteval, da vpiše ime, priimek in identifikacijsko številko.

"Vlada ali tretje osebe v njenem imenu takšnih sporočil ne pošiljajo," so poudarili na vladi.

Prejemnikom svetujejo, da na takšna sporočila ne odgovarjajo, prav tako ne klikajo na povezave v sporočilih SMS, niti jih ne posredujejo naprej. "Sporočilo takoj izbrišite, pošiljateljevo številko pa blokirajte," so izpostavili.

9. 7. 2024